Gianni Rodari (Omegna, 1920-1980)

Gianni Rodari (Omegna, 1920-1980)

 

rodari

 

Gianni Rodari va néixer el 13 d’octubre de 1920 a Omegna, un poble del nord d’Itàlia. Amb només disset anys va acabar els estudis de Magisteri i inicià la seva vida laboral impartint classes a la casa d’una família de jueus alemanys exiliats. Posteriorment va treballar en un col·legi d'ensenyament primari del districte de Varesotto.

L’any 1939 va iniciar els estudis, que no acabà, a la Facultat de Llengües de la Universitat de Milà. Durant la II Guerra Mundial, per raons laborals, el nostre personatge es va afiliar al partit feixista, però el 1944, després de perdre dos amics per la guerra i de l'empresonament del seu germà en un camp de concentració, Rodari es va afiliar al Partit Comunista Italià.

Fou a partir d’aquest vincle amb el Partit Comunista que Rodari començà a dedicar-se al periodisme, així, el 1948 va començar a escriure per als infants. Només dos anys després va ser nomenat redactor d’un nou setmanari per a infants, Il Pioniere. Durant la dècada dels seixanta va participar en diversos projectes col·laboratius per a la infància, d’aquesta manera, Rodari anava a les escoles a contar històries als infants i els demostrava que hi ha moltes maneres d’inventar el món i de canviar aquelles coses que no ens agraden. Aquestes activitats l’impulsaren a publicar, el 1973, Gramàtica de la fantasia.

Segons aquest autor, fantasia i realitat no són termes oposats, és a dir, la fantasia serveix per fer hipòtesis i poder investigar la realitat, en el fons, la imaginació és un instrument per poder conèixer el món on vivim i a partir d’aquí canviar-lo. Rodari concep els infants com a creadors actius, amb una alta capacitat de transformar la realitat, sempre mitjançant la fantasia.

El 1970, Gianni Rodari fou el guanyador del premi Hans Christian Andersen de literatura infantil, una mostra de reconeixement internacional a la seva tasca. Amb el temps la seva salut es va veure afectada, i morí el 14 d’abril de 1980 durant una operació.

Fou un gran autor de literatura infantil, els seus llibres reflecteixen una visió crítica i optimista de la realitat, les trames dels seus contes són senzilles i plenes d’humor. La seva bibliografia és rica i variada, i en destacam:

  • RODARI, G. (2010). Libro de la fantasía. Barcelona: Blacke Books
  • RODARI, G. (2008). Gramàtica de la fantasia. Barcelona: Proa
  • RODARI, G. (2005). Jocs de fantasia. Barcelona: Baula
  • RODARI, G. (2003). Molts contes per jugar. Barcelona: Grup Promotor d’Ensenyament i Difusió Català
  • RODARI, G. (2003). La escuela de la Fantasía. Madrid: Popular
  • RODARI, G. (1994). Contes per telèfon. Barcelona: Juventud
  • RODARI, G. (1987). Exercicis de fantasia. Barcelona: Aliorna

Font: Imaginaria. Revista Quincenal sobre Literatura Infantil y Juvenil núm. 125 (31 de març de 2004)