Célestin Freinet (Gars, 1896 - Vence, 1966)

foto

Célestin Freinet va néixer a la vila de Gars, als Alps Marítims, al sud de França, el 15 d'octubre de 1896, en un família de camperols que treballaven com a teixidors.

Estudià per ser professor a l'escola normal i en acabar els estudis, l'any 1916, combat a la Primera Guerra Mundial; és ferit greument i sotmès a un intens tractament durant quatre anys.

L'any 1920 torna a l'activitat i sol·licita a l'Estat de França una plaça com a mestre. L'hi concedeixen i el nomenen professor a Barsur-loup, als Alps Marítims.

L'any 1928 abandona la seva escola per partir cap a Saint Paul de Vence. S'inicien els seus primers conflictes a causa que la seva ensenyança és fortament criticada perquè no es desenvolupa a totes les escoles, en especial les privades.

Comença a orquestrar-se una dura campanya de desprestigi contra la figura de Freinet i la seva forma d'entendre l'escola. Aquesta pressió continua fins que Freinet és privat del seu dret a exercir com a mestre a Saint Paul.

Però ell insisteix en la seva ensenyança i, encara que li han oferit el canvi a un altre centre, renuncia a exercir a l'educació pública i inicia el procés de recerca i formació de la seva pròpia escola. Un centre envoltat de bosc que recull els principis de la seva filosofia educativa.

Al mateix temps, es torna defensor de les idees comunistes i milita en el partit comunista francès. Sota aquestes inclinacions, Freinet, i el seu moviment, defensen una ensenyança de qualitat, i viatja a diferents països per difondre les seves idees.

En esclatar la Segona Guerra Mundial, és detingut i empresonat durant un any. Llavors, es reincorpora a la guerrilla antifeixista i arriba a ser dirigent de la Resistència a la regió de Briançon fins a l'any 1944.

El 1945 torna a Vence i hi troba la seva escola destrossada, per la qual cosa n'emprèn la reconstrucció.

El 1957 torna a obrir les portes de la seva escola de Vence on reemprèn la docència i la publicació d'articles i llibres sobre educació.

Mor el 8 d'octubre de 1966 a Vence i és enterrat al cementiri de Gars.

Bibliografia destacada

  • FREINET, Célestin (1996). La escuela francesa: guía práctica para la organización material, técnica y pedagogía de la escuela popular . Madrid: Morata.
  • FREINET, Célestin (1971). La Escuela Popular Moderna . Ministerio de Educación. Perú: Retablo de papel.
  • FREINET, Célestin (1990). Per l'escola del poble . Barcelona: Eumo.

Sobre célestin Freinet...

  • GONZÁLEZ MONTEAGUDO, José (1988). La pedagogía de Célestin Freinet: Contexto, bases teóricas, influencia . Madrid: C.I.D.E.
  • HERNÁNDEZ HUERTA, J. L. (2005). La influencia de Célestin Freinet en España durante la década de 1930. Maestros, escuela y cuadernos escolares . Salamanca: Carrasco.
  • IYANGA PENDI, Augusto (1996). La Educación Contemporánea . València: Nau Llibres.
  • JAUME CAMPANER, Miquel (2001). Freinet a Mallorca: Miquel Deyà Palerm i l'escola de Consell, 1930/1940. Palma de Mallorca: Lleonard Muntaner.
  • SALVAT, Manuel (1973). La Nueva Pedagogía . Barcelona: Salvat.